تیروئید یك غده ی كوچك است كه شبیه یك پروانه است و در قسمت تحتانی گردن واقع شده است. كار این غده این است كه هورمون ترشح كند. هورمون ...
تیروئید چیست؟
تیروئید یك غده ی كوچك است كه شبیه یك پروانه است و در قسمت تحتانی گردن واقع شده است. كار این غده این است كه هورمون ترشح كند. هورمونهای تیروئید انرژی را به سلولهای بدن منتقل میكنند .
چه بیماریهایی تیروئید را تحت تاثیر قرار میدهند؟
شایعترین مشكلاتی كه تیروئید را تحت تاثیر میدهند شامل این موارد هستند:
* كم كاری تیروئید ( هایپوتیروئیدی )
* پركاری تیروئید ( هایپرتیروئیدی )
* بزرگی غده ی تیروئید ( گواتر )
* توده های تیروئید
* سرطان تیروئید
*التهاب تیروئید ( تیروئیدیت )
كم كاری تیروئید:
وقتی غده ی تیروئید كمتر از حد طبیعی فعالیت كند، یا از بدو تولد ناقص شكل گرفته باشد، یا به وسیله جراحی كل تیروئید یا قسمتی از آن برداشته شده باشد، و یا ید كافی در رژیم غذایی موجود نباشد دیگر نمیتواند هورمون كافی تولید كند و به این حالت كم كاری تیروئید گفته میشود. یكی از شایعترین علل كم كاری تیروئید یك بیماری خود ایمنی است كه به آن بیماری هاشیموتو گفته میشود. در این بیماری به تدریج پادتنهایی بر علیه تیروئید ساخته میشود كه تیروئید را تخریب میكند و توانایی تولید هورمون را از بین میبرد.
علائم كم كاری تیروئید معمولا در اثر كاهش متابولیسم بدن ایجاد میشود و ممكن است شامل خستگی، افزایش وزن و افسردگی باشد.
علائم كم كاری تیروئید:
* خستگی و فرسودگی
* كندی حركات و تنبل شدن
* مشكل در تمركز و فعالیتهای مغزی
*افزایش وزن بدون علت مشخص
*پوست خشك خشن و خارش دار
*خشك شدن، خشن شدن و نازك شدن موها
*احساس سرما مخصوصا در انتهای دست و پا
*یبوست
*گرفتگی عضلانی
*افزایش تعداد و میزان خونریزی ماهیانه
*ناباروری و یا سقط جنین
پركاری تیروئید:
وقتی تیروئید بیش از اندازه فعالیت كند و هورمون زیادی تولید كند گفته میشود كه فرد مبتلا به پركاری تیروئید میباشد. شایعترین علت پركاری تیروئید یك بیماری خود ایمنی به نام بیماری گریوز است كه در آن بر علیه تیروئید پادتن ساخته میشود كه موجب میشود سرعت تولید هورمون افزایش یابد.
علائم پركاری تیروئید:
*عصبی شدن
*تحریك پذیری
*افزایش تعریق
*نازك شدن پوست
*نازك و شكننده شدن موها
*ضعف عضلانی مخصوصا در بالای بازو و رانها
*لرزش دستها
*اضطراب و اختلال هراس
*بی خوابی
*تپش قلب
*افزایش حركات روده
*كاهش وزن علیرغم افزایش اشتها
*كم شدن تعداد و میزان خونریزی ماهیانه
بیماری خود ایمنی تیروئید:
بیشتر اختلالات تیروئید مانند پركاری یا كم كاری تیروئید مربوط به بیماریهای خود ایمنی است. در بیماری خود ایمنی شرایطی ایجاد میشود كه بدن توانایی خود در تشخیص بین بافتهای بدن با باكتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا را از دست میدهد. به همین دلیل سیستم ایمنی بر علیه این بافتها پادتن میسازد و اشتباها به این بافتها حمله میكند. در این بیماریها پادتنی كه علیه تیروئید ساخته میشود موجب تخریب تدریجی تیروئید میشود و كم كاری تیروئید ایجاد میكند و یا موجب میشود تا بیش از حد فعال شود و پركاری تیروئید ایجاد شود.
گواتر و توده های تیروئید:
برخی اوقات غده ی تیروئید بزرگ میشود. ممكن است این حالت در اثر بیماری هاشیموتو، گریوز، یا در اثر كمبود ید یا عدم تعادل هورمونهای تیروئید ایجاد شود. به بزرگی تیروئید گواتر گفته میشود.
ممكن است در برخی موارد توده های نرم یا سفت، برجستگی، كیست و یا تومور سرطانی ایجاد شود.
درصد كمی از برجستگیها و توده های تیروئیدی ممكن است سرطانی باشند. سرطان تیروئید نادر است ولی میزان آن رو به افزایش است.
التهاب تیروئید:
ممكن است غده ی تیروئید در اثر تاثیر باكتریها یا ویروسها ملتهب شود و تیروئیدیت ایجاد شود.
درمان:
درمان بیماریهای تیروئیدی بستگی به نوع بیماری و شدت آن دارد. درمان دارویی در درمان بسیاری از بیماران نقش مهمیدارند. در كم كاری تیروئید بسته به علت آن ممكن است هورمون تیروئید به صورت دارو تجویز شود. در پركاری تیروئید از روشهای مختلفی میزان هورمون زیادی كاهش داده میشود. درمانهایی برای التهاب تیروئید و بیماریهای خود ایمنی وجود دارند.
برای درمان سرطان تیروئید معمولا جراحی به كار میرود. همچنین جراحی در درمان برخی از موارد گواتر یا بزرگ شدن تیروئید، توده های تیروئیدی و در موارد نادری از پركاری تیروئید به كار میرود.
به وبلاگ تولبد عرقیات و محصولات دارویی گیاهی کاکامانی خوش آمدید.این وبلاگ برای درمان گیاهی بسیاری از بیماری ها میباشد.منتظر نظرات وسوالات شما دوستان عزیز هستیم.با تشکر